Totalul afișărilor de pagină

vineri, 6 mai 2011

Dezvoltarea anesteziei intravenoase

Inntarea trocarului hipodermic, in 1844, de catre Francisc Rynd, a seringii de sticla de catre
Charls Gabriel Pravaz, in 1853 si a seringii si acului hipodermic de catre Alexander Wood, a facut posibila aparitia tehnicii de anestezie intranoasa (i.v.).
Stanley Sykes, intr-o publicatie postuma (citat de 2), il certifica pe Pierre Cyprien Ore, ca fiind adevaratul pionier al anesteziei intranoase, el injectand cloralhidrat i.v., mai intai la animale (1872) iar doi ani mai tarziu la om. in urma comunicarii acestei metode apar critici care sustin cresterea riscului de flebita si trombozare a nei. in aceasta lucrare in care descrie experienta acumulata pe 36 de cazuri de anestezie i.v. cu cloralhidrat, Ore nu recunoaste aparitia tromboflebitei la nici un caz, dar comunica aparitia unui stop cardiac, care nu a mai putut fi resuscitat (2). impulsul major in dezltarea anesteziei i.v. a fost dat de sintetizarea barbitu-ricelor hidrosolubile. Pornind de la acidul barbituric sintetizat de n Bayer in 1864, Fisher si n Mering prepara primul sedativ barbituric si anume Barbitone (Veronal), hipotonic cu actiune lunga (1903). A fost necesara trecerea a doua decenii si a unui razboi mondial pentru introducerea barbitu-ricelor cu actiune scurta in practica anestezica, adevarat la un an dupa aparitia conceptului de „anestezie balansata" - J.S. Lundy in 1926. Pernoston (Amytal) este primul drog din aceasta clasa folosit de rutina in inductia anestezica -(R.Bumm in 1927). Hexabarbitalul (Evipan) este introdus in clinica umana in 1932 de Weese, Scharpf si Rheinhoff, fiind primul barbituric i.v., cu actiune scurta ce a capatat o larga utilizare. in 1934, Lundy introduce Thiopentona, drog de inductie folosit si in prezent. Cel de-al doilea razboi mondial a contribuit si el la dezltarea anesteziologiei. Astfel Griffith si Johnson folosesc curarele in anestezie in 1942, iar in 1943 Mclntosh descrie laringoscopul cu lama curba, folosit si in prezent.Incepand cu anii \ 50 descoperirile apar practic in fiecare an, dezltandu-se tehnicile de ntilatie mecanica, NLA etc.
Prezentam in inchiderea acestui modul un si-nopsis al descoperirilor din anestezie, fara a aa pretentia ca este complet.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu